Emekli olacaklar dikkat! Tarih verildi: Maaşlarda ‘katsayı’ farkı masada

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu (5510) Kapsamında Emekliler İçin Aylık Farkı Artacak

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu (5510) kapsamında güncelleme katsayısı hesaplama yöntemi nedeniyle 2024-2025’te işçi ve Bağ-Kur emeklileri için aylık farkı ortaya çıkacak.

Güncel duruma göre, yılın ikinci yarısında emeklilik dilekçesini verenler, 2025’in ilk yarısında başvuruda bulunanlardan yaklaşık yüzde 30 daha fazla aylık alacak. Kamuoyu tarafından tartışılan bu farka ilişkin merak edilen konu, nasıl bir formülün uygulanacağıdır.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile konuyu ele alacaklarını belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, konuya ilişkin olarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’la bir görüşme yapmayı planlıyor.

Yüz Binlerce Kişi Yıl Sonuna Kadar Emekli Olmayı Düşünüyor

Enflasyon ve büyüme oranları emeklilik hesaplamalarını etkilediği için bu yıl emeklilik dilekçesi vermenin 2025 yılına göre daha avantajlı olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle, yüz binlerce kişi yıl sonuna kadar emekli olmayı planlamaktadır. Emeklilik şartlarını karşılamasına rağmen aylığını yükseltmek isteyenler, konuyla ilgili adım atılıp atılmayacağını beklemektedir.

Yasal Düzenleme Zorunlu

Emekli aylıklarının bağlanma şekli 5510 sayılı kanunla düzenlenmiş olup, farkın giderilmesi için yasal bir düzenlemeye ihtiyaç vardır. Bakanlık yetkilileri, dilekçe tarihine göre 2024’te emekli aylıkları arasındaki farkın yüksek olmasının sebebinin, bu yıl aylık artışına esas alınan Temmuz 2023 ile Haziran 2024 arasındaki enflasyonun 2024 yılında beklenen enflasyon oranını aşmasından kaynaklandığına dikkat çekmektedir. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, tüketici enflasyonu Temmuz 2023-Haziran 2024 arasındaki bir yıllık dönemde yüzde 71.60 artmıştır. Merkez Bankası’nın 2024 yılı enflasyon tahmini ise yüzde 44 olarak belirlenmiştir.

Fark Nasıl Ortaya Çıkıyor?

Bu yıl, Bağ-Kur ve SSK emekli aylıklarına ocak ayında yüzde 49,25, temmuzda da yüzde 24,73 oranında artış yapılmıştır. Temmuz-aralık döneminde emeklilik dilekçesi verenler, ocak-temmuz aylarında yıllık yüzde 86,16 artıştan faydalanacaklardır. 2 Ocak 2025’ten sonra dilekçe verenler ise 2024 yılında yapılan artıştan faydalanamayacaklardır. Bu yılki tüketici fiyat enflasyonu ve milli gelirdeki artışa göre yaklaşık yüzde 30-35 arasında bir kayıp ortaya çıkacaktır.

Dilekçeyi 15 Aralık’tan Önce Verilmeli

Mevcut durumdaki kayıptan etkilenmemek için emeklilik dilekçesinin aralık sonuna kadar verilmesi yeterli olacaktır. SGK uzmanları, bu konuda endişesi olanların en azından 15 Aralık tarihine kadar yasal bir düzenleme yapılıp yapılmayacağını beklemelerinin faydalı olacağını belirtmektedir. Yapılacak düzenlemenin emekliliğe daha uzun süre kalanları da kapsaması öngörülmektedir.

Katsayı Nasıl Hesaplanıyor?

Güncelleme katsayısı, emekli olacak kişinin talep tarihinden önceki yılın enflasyon ve büyüme oranına göre hesaplanır. Talep tarihine göre güncelleme katsayısı farklılık gösterir. 2024 yılı içerisinde aylık talepte bulunan işçilere 2023 yılının güncelleme katsayısıyla hesaplanan aylık bağlanmaktadır. 2025 yılında talepte bulunacak işçilere ise 2024 yılının güncelleme katsayısı uygulanarak aylık bağlanacaktır.

Memurları Etkiliyor mu?

Memurların emekli aylıkları hesaplanırken gösterge sistemi kullanıldığı için 31 Aralık 2023 veya 1 Ocak 2025 tarihinde emekli olmanın emekli aylığı açısından bir farkı bulunmamaktadır. Bağ-Kur’lu emekliler için ise 2008 öncesinde farklı bir aylık hesaplama sistemi uygulanmaktadır. Ancak 2008 sonrasında yapılan güncelleme katsayısının etkisiyle Bağ-Kur’lu emekliler için de farklılıklar oluşacaktır.

Kaynak: CNBC-E / Hazal Ateş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir